Friday, November 16, 2007

Tauhu Kering

Saya hampir siap  menghasilkan R&D tauhu kering. Setakat ini saya masih belum berpuashati keatas hasilan kajian saya ini. Jika anda hendak cuba buat tauhu kering ini, ianya amat mudah. Beli tauhu biasa daripada pasar. Bersihkan tauhu ini. Masukkan ianya dalam plastik dan simpan didalam peti ais dibahagian atau tempat kita buat ais. Bekukan tauhu ini selama 1 hari.

Selepas tauhu ini beku, keluarkan ianya dari peti ais. 'Thaw" atau kita defrost tauhu beku ini menjadi tauhu semula. Jemur tauhu ini. Pada masa ini warna tauhu telah berubah menjadi perang. Jemur tauhu ini hingga kering. Warnanya menjadi coklat ataupun brown. Jika anda hendak jadikan ia tauhu semula, rendamkan ia didalam air. Ajaibnya tauhu kering warna brown ini akan bertukar menjadi tauhu putih semula !. Untuk buat tauhu kering untuk mee kari, tauhu kering yang kita dah jemur, boleh digoreng dalam minyak panas. Jadilah ia tauhu kering yang boleh digunakan untuk kita makan dengan mee kari. Tapi hingga kini saya masih belum puashati kerana tauhu kering yang saya hasilkan ini masih tak sama dengan tauhu kering yang dijual dipasar untuk kita makan bersama dengan mee kari.

Tauhu kering mee kari lebih lompang, manakala tauhu kering yang saya buat ini padat. Iannya sesuai untuk buat tauhu sumbat bakar. Belah 2 tauhu itu, bakar atas hot plat. Lepas itu isikan dengan bahan seperti buat popia dan makan dengan kuah kacang atau sos cili....cuba try...

1 comment:

Our Secret Dreams... said...

Bagus cubaan anda..saya pun tengah fikir camna nak hasilkan sendiri tauhu kering lompang utk dibuat tauhu bakar..pening memikirkannya..takder ker kursus khas tuk buat tauhu lompang nie???