Wednesday, January 16, 2013

CARA BUAT TAHU MANIS

Salamsejahtera..

Sudah lama rupanya saya tak up date blog ni..ramai juga yang datang baca ye..kali ini saya akan kongsikan cara nak buat tahu manis tu..

Untuk buat ini kacang soya yang kita beli pastikan ada kandungan protien yang tinggi..biasanya kacang soya yang di import daripada negara Kanada.

Jika beli kacang soya tu tanya penjual..import daripada mana kacang soya ini ?.

Untuk GDL biasanya boleh dibeli daripada kedai yang jual bahan - bahan bakeri..


Bahan-bahan :

500 gm kacang soya
3.5 liter air
2 helai daun pandan
1/3 sudu teh GDL
1/4 cawan air
500 gm gula
200 gm air

Cara Membuatnya :
1. Kacang soya yang telah direndam, ditoskan.
2. Kisar kacang soya sedikit-sedikit dan masukkan air secukupnya.
3. Tuangkan atas kain muslin atau apa-apa kain putih yang jarang. Perahkan ke dalam sebuah periuk.Buat cara yang sama hingga habis.
4. Masukkan daun pandan dalam periuk. Panaskan air soya hingga mendidih.
5. Untuk membuat taufu fa, ambil 1 liter air soya yang telah masak dan masukkan dalam periuk yang kecil.
6. Bancuh garam buah-buahan(GDL) dengan 1/4 cawan air dan tuangkan ke dalam periuk taufu fa.Kacau sebati.
7. Tutup periuk rapat-rapat dan diamkan ia satu jam agar taufu fa mengeras. Jangan gerakkan atau alihkan periuk.
8. Masak air gula hingga mendidih. Sejukkan.
9. Apabila hendak menikmati air soya, tambahkan air gula dan air batu secukupnya.
10. Taufu fa boleh dimakan sejuk atau panas bersama air gula atau air gula merah
11. Nak kelainan boleh juga dicampur buah-buahan..dan macam -macam perisa..laici ka..serta pewarna..

Tak faham ?..lihat video ni ye..


1 comment:

Cencalok Melaka said...

Kalau nak buat tahu goreng mentah macam dulu-dulu tu macamana bos..